103207 Ergebnisse zur aktuellen Sucheinstellung
TrackRank mind. 3
 

Tour #161732: Grensoverschrijdende rondwandeling Tegelen - Kaldenkirchen (D)

Kategorie: Wandern
Niederlande » Limburg , Noord-Limburg » grensoverschrijdend wandelgebied Tegelen (NL) - Kaldenkirchen (D) » Wambachgroeve, Holtmühle en Galgenvenn

over de voormalige stortplaats Wambachgroeve

Mooie grensoverschrijdende rondwandeling vanuit Tegelen (D) over de voormalige stortplaats Wambachgroeve, door natuurgebied Holtmühle en vervolgens door het Duitse Grenzwald met o.a. Galgenvenn in Kaldenkirchen (D).

U start op de parkeerplaats langs de Kaldenkerkweg in Tegelen (net voor de grens. nabij huisnr. 201).

Pauzemogelijkheid bij:

Tennisranch Gmbh

Südliche Wambacher Straße 8

41334, Nettetal - Kaldenkirchen, Viersen, DEU

Tel. 0049-2157 1622

http://www.tennis-ranch.com/

info@tennis-ranch.com

 

Kaldenkirchen (Nederlands, verouderend: Kaldenkerken) is een stadsdeel van de Duitse gemeente Nettetal en telt ongeveer 9.600 inwoners. Het ligt vlak over de grens met de Limburgse gemeente Venlo. De voornaamste attractie van het plaatsje is de oude kerk. De landelijke omgeving wordt druk bezocht door recreanten uit het naburige Ruhrgebied en Nederland. Een van de grootste boomkwekerijen van Europa, Lappen, heeft haar hoofdkantoor in Kaldenkirchen. Een bijzonder instituut is de Sequoiafarm Kaldenkirchen met diverse soorten sequoia's (ook bekend als 'mammoetbomen') in de bossen bij de grens met het Venlose stadsdeel Tegelen.

In de prehistorie woonden er al jager-verzamelaars en later neolithische boeren in Kaldenkirchen. In de Romeinse tijd was hier de statio Sablones gevestigd: een rustplaats op de heerbaan tussen Colonia Ulpia Traiana (Xanten) en Coriovallum (Heerlen). Hier kon men ook oversteken naar Blariacum (Blerick) om richting Gallië of Noviomagus (Nijmegen) te gaan. Een van de eerste schriftelijke vermeldingen na de Romeinen stamt uit de 13e eeuw. Hierin wordt een mogelijke verklaring van de plaatsnaam genoemd. In 1276 was de parochiekerk ten tijde van de naamgeving nog niet gereed. In het Duits wordt dit weergegeven met kalt. De kerk was vroeger niet alleen de parochiekerk, maar ook voor twee ten oosten van Kaldenkirchen gelegen kloosters, de kloosterkerk.

Kaldenkirchen maakte deel uit van het hertogdom Gulik, net als het naburige Tegelen, dat nu onderdeel is van Venlo. Het was het enige noordelijke punt waar Gulik, en later dus Pruisen, tot aan de Maas kwam.

Kaldenkirchen ligt op een hoogte van ongeveer 50 meter. Ten westen van Kaldenkirchen ligt een natuur- en recreatiegebied, Grenzwald genaamd. Hier bevindt zich ook een plantage van sequoia's: de Sequoiafarm Kaldenkirchen. Het Grenzwald sluit via de Ravensheide aan bij het Brachter Wald. In het noorden ligt, op Nederlands grondgebied, het natuurgebied Jammerdaalse Heide. Ten zuiden loopt de Königsbach in oostelijke richting, met daarin de vijver Kälberweide.

 

 

Tour Galerie

Tour Karte und Höhenprofil

Kommentare abgeben

Möchtest du einen Kommentar abgeben?