103209 Ergebnisse zur aktuellen Sucheinstellung
TrackRank mind. 3
 

Tour #112319: Rondwandeling Sevenum - Kronenberg

Kategorie: Wandern
Niederlande » Limburg » gemeente Horst aan de Maas » Sevenum

Bergerhof

U start deze rondwandeling op de parkeerplaats van AC Hotel-Restaurant, Kleefsedijk 31a, nabij A67/Middenpeelweg in Sevenum. Achtereenvolgens wandelt u door het molenbeekdal, elsbeemdem, de vorst, bergerhoek (pauze) en via de schatberg weer terug naar uw startpunt.

Pauzemogelijkheid bij: Boerderijterras Bergerhof, Op den Bergen 10, 5975 NS Sevenum. Tel. 077-4672790. jo_geurts@hotmail.com

 Sevenum (Limburgs: Zaerum) is een plaats in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas. De kern Sevenum telt 6.450 inwoners. Daarmee is het na Horst de tweede grootste plaats in de gemeente. Tot 1 januari 2010 was Sevenum een gemeente, gevormd door de kernen Sevenum, Kronenberg en Evertsoord.

Geschiedenis
Van oudsher is Sevenum een agrarisch dorp. Al in het bronzen en ijzeren tijdperk was er sprake van enige bewoning, wat blijkt uit een aantal vondsten uit die periode. Het oudste document waarin Sevenum wordt genoemd is een aflaatbrief uit 1317 die ook de patroonheiligen van de kerk vermeldt: Fabianus en Sebastianus. Sebastianus ziet men ook in Sevenums wapen en symbolisch in de vlag.

In 1674 werd Sevenum een zelfstandige heerlijkheid, die behoorde bij het Overkwartier van Gelre of Spaans Opper-Gelre. Tijdens de Spaanse Successieoorlog werd het gebied door Pruisische troepen bezet, en zo bleef het als deel van Pruisisch Opper-Gelre ongeveer een eeuw lang Duits, tot de komst van de Franse troepen in 1794. In deze Franse tijd werd Sevenum bij Horst gevoegd (1800). Bij Koninklijk Besluit van Leopold I van België in 1836 werd Sevenum weer afgesplitst van Horst als een zelfstandige gemeente.

Vanaf 1745 werd (in beginsel nog op kleine schaal) begonnen met de ontginning van de woeste gronden. Vanaf 1938 werd de ontginning groot aangepakt, hierdoor ontstond een nieuw kerkdorp: Evertsoord (opgeleverd in 1959).

 

Tot eind 2009 was Sevenum ook een gemeente, bestaande uit de dorpen Sevenum, Kronenberg en Evertsoord. De gemeente telde 7609 inwoners (2006) en had een oppervlakte van 45,62 km².

In maart 2008 bleek uit een referendum dat 59% van de inwoners er de voorkeur aan gaf liever bij Horst dan bij Venlo te horen, dit door de gedwongen fusie van de gemeente. Zo ontstond op 1 januari 2010, door samenvoeging van Sevenum, Kronenberg, Evertsoord en de dorpen Meerlo, Tienray en Swolgen (kernen van de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum) met Horst aan de Maas een nieuwe gemeente, die echter de naam Horst aan de Maas bleef voeren.

Bereikbaarheid
Sevenum is gemakkelijk te bereiken via de A67, de A73 of de Midden-Peelweg (N277). Tussen Horst en Sevenum ligt treinstation Horst-Sevenum, aan de spoorverbinding tussen Venlo en Eindhoven.

Grondgebruik
Ruim 80% van het Sevenums grondgebied (totaal 20,23 km²) was bij de opheffing van de gemeente nog landbouwgrond. Sevenum heeft een sterk toeristisch en recreatief aanbod, onder het motto "Rust, ruimte en recreatie". Sinds 2001 is attractiepark Toverland gevestigd op park de Peelbergen. Daarnaast zijn er een uitgebreid wandelroute-netwerk, drie campings, een hotel en een wijnboerderij.

Religieuze gebouwen
De Federatie van parochies Sevenum, Kronenberg en Evertsoord omvat de parochies van de voormalige gemeente Sevenum, met de volgende kerken:

De vroegere statige kerk van Sevenum-dorp werd vlak voor de bevrijding in november 1944 opgeblazen. De huidige kerk is gebouwd tussen 1954/1955 naar ontwerp van Hendrik Willem Valk. De uiteindelijke voltooiing was op 15 oktober 1955. Ook deze nieuwe kerk is weer gewijd aan de H.H. Fabianus en Sebastianus. Het gebouw is een provinciaal en gemeentelijk monument.

Ook de kerk van Kronenberg is ontworpen door H.W. Valk. Zij werd in 1932 ingewijd. De naam van de patroonheilige, de H. Theresia van het Kind Jezus, was lange tijd een populaire meisjesnaam in Kronenberg.

De kerk van Evertsoord is gebouwd in de jaren vijftig en is gewijd aan O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen.

Sevenum telt diverse kapellen, een aantal daarvan is Rijksmonument. Nabij de boerderij Heesbeemden 10, in het natuurgebied Heesbeemden ("de Bengd"), ligt de Sint Donatus kapel. Sint Donatus wordt aangeroepen voor bescherming tegen blikseminslag en natuurgeweld.

Dialect
Sevenum ligt dichtbij het snijpunt van de Uerdinger linie (ik/ich) en de koud/kalt-isoglosse. Daarmee is het Sevenums een overgangsdialect tussen Noord-Limburgs, Limburgs en Brabants.

Streektaal.net rekent Sevenum-dorp en Kronenberg nog tot het Limburgs taalgebied, maar Evertsoord al tot het Noord-Limburgs taalgebied.

Door invloed van het Sevenums dialect ("Zaerums") wordt "Sevenum" uitgesproken als "Zevenum".

 

Tour Galerie

Tour Karte und Höhenprofil

Kommentare abgeben

Möchtest du einen Kommentar abgeben?