103318 Az aktuális keresési beállítás eredményei
TrackRank min.. 3
 

Túra #156107: Rondwandeling Kronenberg

Kategória: Gyalogtúrázás
Netherlands » Limburg » Gemeente Horst aan de Maas » Kronenberg

RK Kerk in Kronenberg

Zeer gevarieerde rondwandeling door bebouwde kom, buitengebied, beemden en bosstreek van Kronenberg. Onderweg passeert u meerdere (gedachtenis)kapellen en - kruisen. Na 7,4 km kunt u pauzeren op een heel zijzondere pauzeplaats.

Start: vanaf parkeerplaats RK Kerk, De Hees in Kronenberg.

Pauzegelegenheid bij het in 2016 geopende Equestrian Centre (ruitercentrum) "De Peelbergen", Travers 5, 5976 PL Kronenberg. Tel. 0031- 777630110 of gsm 0031-6623071155.

www.peelbergen.eu  info@peelbergen.eu

Kronenberg (Noord-Limburgs: De Kroeënenberg) is een kerkdorp in Nederlands Limburg, gemeente Horst aan de Maas.
Waar de naam Kronenberg precies vandaan komt is niet eenduidig bekend. Er is een theorie die veronderstelt dat deze naam komt van een familie met die naam, die zich hier vestigde. Het zou om de Kronenbergerhof gaan, waar in 1466 ene Jan van Croonenborgh woonde.

Een andere theorie is dat de verklaring gezocht moet worden in het landschap. Nabij Sevenum bevinden zich de Schatberg, de Heesberg, de Steegberg en de Bergerhoek. Deze "bergen" zijn in feite stuifzandduinen. Waar de toevoeging Kronen vandaan komt, is in dit verband niet bekend.
Het kerkdorp Kronenberg ligt ongeveer drie kilometer ten westen van Sevenum. Het dorp heeft zich in de loop der tijden gevormd langs een van de vele wegen die vanuit Sevenum naar de Peel liepen, de Hees. De buurtschap De Hees bestaat uit de Voorste Hees en de Achterste Hees. De buurtschap Achterste Hees behoort nu tot de parochie Kronenberg.
In de 19e eeuw ontstond er een ontginningsnederzetting, maar pas in de loop van de 20e eeuw kwam het als ontginningsdorp tot ontwikkeling.

De parochie Kronenberg werd in 1930 gesticht. In dat jaar werd ook een school gebouwd. In 1932 kwam de bouw van de parochiekerk, gewijd aan Theresia van Lisieux. Ook de voetbalclub, SV Kronenberg, werd in dat jaar opgericht.

Bezienswaardigheden
Langs de Simonsstraat treft men enkele oude boerderijen aan, met name aan Simonsstraat 2 en 29. *Aan Kronenbergerweg 19 ligt het Kronenbergerhof, een historische boerderij.
De Theresia-van-het-kind-Jezuskerk uit 1932.
Natuur en landschap
Kronenberg ligt op de hogere zandgronden aan de oostrand van de Peel op een hoogte van ongeveer 29 meter. De Driefkuilenloop loopt vanaf de Peel in oostelijke richting langs Kronenberg. Ten westen van Kronenberg liggen de Kronenbergerheide, Heesberg, Steegberg en Schatberg. Het betreft voormalige stuifzandgebieden die later met naaldhout werden beplant. In het noordoosten vindt men het natte natuurgebied Heesbeemden.

Evenementen
Toen de parochie werd opgericht, organiseerde men jaarlijkse parochiefeesten teneinde de parochie financieel te ondersteunen. Later werden de feesten georganiseerd door de stichting Oogstcorso Kronenberg. Deze organiseerde elk jaar een dorpsfeest met een oogstcorso, dat veel publiek trok uit de regio. Sinds enkele jaren verzamelen honderden historische bromfietsen en motoren zich op Hemelvaartsdag voor de Hemelrit, wat een tocht door de omgeving is.

Equestrian Centre De Peelbergen is een accommodatie opgericht volgens de wensen van de paardensporter. Zij faciliteren de behoefte voor het organiseren van regionale, nationale en internationale wedstrijden en de dagelijkse training van paarden en ruiters. Het sfeervolle restaurant brengt sport en handel bij elkaar. Maar u kunt hier uiteraard ook heerlijk lunchen of dineren wanneer u niets met paarden heeft. Daarnaast bieden zij ook perfecte omstandigheden voor het organiseren van niet-hippische evenementen zoals concerten en beurzen. De Peelbergen beschikt tevens over vergaderfaciliteiten en is daarmee de ideale vergaderlocatie voor uw meeting of vergadering in Noord-Limburg.

 

 

 

 

 

További információk:

http://www.peelbergen.eu/

Túra fotóalbuma

Túratérkép és magasságprofil

Megjegyzések írása

Szeretnél megjegyzést írni?