103179 Ergebnisse zur aktuellen Sucheinstellung
TrackRank mind. 3
 

Tour #164476: Rondwandeling Heerlen - Ubachsberg

Kategorie: Wandern
Niederlande » Limburg » Zuid-Limburg, Heuvelland » Heerlen en Ubachsberg

in het Imstenraderbos

Erg mooie en gevarieerde rondwandeling door het Zuidlimburgs heuvelland met prachtige vergezichten.

U start aan de rand van Heerlen op de parkeerplaats tegenover La Diligence, Zandweg 179, 6419 PK, Heerlen. Vervolgens wandelt u langs een zeer oude boerderij, Benzenraderhof genaamd, naar het gehucht Benzenrade. Van daaruit voert de tocht via een holle weg met aan weerszijden meerdere dassenburchten, verder naar de Kunderberg. Hier wordt nog kalk gewonnen en de befaamde Kunradersteen.Via het prachtige dorp Ubachsberg bereikt u de pauzeplaats Bernardushoeve. Na de pauze wandelt u langs een mooie molen naar Imstenrade waar u langs kasteel Imstenrade komt en vervolgens bereikt u via het Imstenraderbos weer de startplaats.

 

Pauzegelegenheid bij De Bernardushoeve

Mingersborg 20

6367JX, Voerendaal, Limburg, NLD

http://www.bernardushoeve.nl

Boerderij "Benzenraderhof"

In het dorpje Benzenrade, nabij Heerlen, ligt de Benzenraderhof. 
Dit is een oude hoeve waar de familie Huynen al jaren een boerenbedrijf heeft. 
Er zijn 35 melkkoeien en 30 vleeskoeien, die op biologisch wijze worden gehouden. 
Ook wordt er aan natuur- en landschapsbeheer gedaan. 
De boerderij ligt tussen weilanden in een mooie omgeving met veel natuur. 
Rondom de weilanden ligt het prachtige natuurgebied het Imstenraderbos.

Imstenrade is een buurtschap ten zuiden van Heerlen in de gelijknamige gemeente in de Nederlandse provincie Limburg. De buurtschap is gelegen tussen Simpelveld en Benzenrade nabij de A76. Imstenrade, afgeleid van 'umsteinrode', betekent waarschijnlijk 'ontginning rondom een stenen gebouw'.

In de 14e eeuw lag op de plaats waar nu Imstenrade is een kasteel van de heren van 'Emsenrode'. Het kasteel is in de loop van de eeuwen verdwenen en in 1908 werd op een deel van het terrein de kasteelachtige villa 'Imstenrade' gebouwd met daarbij een landschapspark uit 1928. Kort na de bouw van de villa werden in de directe omgeving een boerderij en een watertoren gebouwd. De villa was enige tijd een klooster van de Medische Missiezusters, maar is inmiddels weer in particulier bezit.

Ontdek vlak bij Heerlen Zuid-Limburg in het klein. Geniet van het heuvelland met fraaie uitzichten en wandel door een eeuwenoud betoverend bos, waar vleermuizen en uilen zich helemaal thuisvoelen.

Je vindt er een oud bos, een dal, hellingbos, landschapelementen, heuvels, graslanden, holle wegen, struwelen, scheerhagen en hoogstamboomgaarden. Geniet na een uitdagende klim van een adembenemend uitzicht over de het dal en de stad. Op het gezang van de vogels na, heerst in het diepe bos een bijzondere stilte. Vlakbij de stad en toch een wereld van verschil.

Machtige beuken en zomereiken spelen een hoofdrol in dit eeuwenoude loofbos. Samen met de bron onder de Benzenraderhof vormt het bos het belangrijkste brongebied van de Geleenbeek. Waarschijnlijk staan hier de hoogste en meest majestueuze beuken van Nederland! Dankzij de voedselrijke bodem en hun leeftijd, de bomen stammen uit het einde van de 18e eeuw, konden ze zo groot worden.

Het bos ligt op de steile helling van een erosiegeul, ook wel een grub genoemd. De bodem in het westen van het bos bestaat uit een dik kalkrijk lösspakket. Hier groeien kruiden als slanke sleutelbloem en bosereprijs.

Het pakket Kunradersteen wordt gekenmerkt door een afwisseling van harde steenlagen en zachte kalkgrondlagen. Vandaag de dag wordt Kunradersteen nog enkel gewonnen bij de Kunradersteengroeve gelegen aan de Bergseweg 30 te Voerendaal. De Kunradersteen die de Kunradersteengroeve delft is gecertificeerd door SGS-Intron en voldoet aan het bouwstoffenbesluit.

Kunradersteen – Eigenschappen

Kunradersteen lijkt op mergelkrijtgesteente (of ‘Limburgse mergel’), maar is veel harder omdat het veel compacter is en geen klei bevat. Het soortelijk gewicht bedraagt ca. 2320kg/m3 en de drukweerstand bedraagt ca. 1000kg/cm2. Kunradersteen vertoont geen afbrokkeling of afvriezing.

Kunradersteen – Betekenis voor regio

De omgeving van Voerendaal staat bekend vanwege de aanwezigheid van deze kalksteen. Op diverse plekken dagzoomt de Kunradersteen en levert daarmee een bijzondere bijdrage aan het uiterlijk van Limburg. Vanaf de Romeinse tijd is Kunradersteen gebruikt voor de bouw van boerderijen, bruggen, kastelen, kloosters en kerken.

Andere benamingen voor Kunradersteen zijn onder meer: Kunrader Kalk, Kunrader Steen, Kundersteen, Kalk van Kunrade, Kunrader Kalksteen, Krijt van Kunrade, Kunrader Krijt en Kundersjtee.

Ubachsberg
Gen Berg Dorp in Nederland Vlag van Nederland  

Ubachsberg

Situering Provincie Vlag Limburg Limburg Gemeente Vlag Voerendaal Voerendaal Coördinaten 50° 51′ NB, 5° 57′ OL Algemeen Inwoners (2014) 1380 [1] Overig Postcode 6367 Netnummer 045 Woonplaats (BAG) Voerendaal Foto's Plaatsnaambord Plaatsnaambord Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zicht op Ubachsberg vanaf de Vrouwenheide

Ubachsberg (LimburgsGen Berg) is een woonkern in de gemeente Voerendaal in Nederlands-Limburg. Het dorp telt 1380 inwoners (in 2014).

De oudste vermelding van deze kern dateert uit 1234, toen nog onder de naam "Ubac". Later werd dit Ubagsberg, om in 1883 omgedoopt te worden tot Ubachsberg. De naam betekent: de berg of heuvel bij Ubach. Het eerste deel van de oudste vermelding (Ubac) wordt wel in verband gebracht met "ouw" of "ooi", hetgeen nat weiland of waterland betekent.

Ubachsberg ligt op het Plateau van Ubachsberg op een hoogte van ongeveer 180 meter. Ten noorden van Ubachsberg ligt het natuurgebied de Kunderberg. Ten zuiden van de Kunderberg liggen de Putberg en de Keverberg. De Vrouwenheide, ten zuiden van Ubachsberg, is met 216 meter één der hoogste punten van Nederland en het hoogste punt van het plateau.

Wie Ubachsberg wil bezoeken moet - van welke kant men ook komt - bergop gaan. Het dorp ligt als het ware als een “eiland” op een heuvel. Dit “Eiland van Ubachsberg” is een getuigenheuvel en staat te boek als bijzonder aardkundig object. Het betreft een “eiland”, gevormd door de tussen de 1-2 miljoen jaar geleden hier stromende “Oostmaas” (oostelijk van Ubachsberg) en de naar het Noorden stromende “Westmaas”. Aan de oppervlakte zijn nog steeds overblijfselen van verwerings- en verkiezelingsprocessen uit het Tertiair te vinden. Gedurende de verschillende ijstijden is het gebied steeds afgedekt met een dikke laag löss. Ten zuiden en zuidwesten van het dorp ligt het Droogdal van Colmont.

 

 

Tour Galerie

Tour Karte und Höhenprofil

Kommentare abgeben

Möchtest du einen Kommentar abgeben?