103187 Ergebnisse zur aktuellen Sucheinstellung
TrackRank mind. 3
 

Tour #163622: Rondwandeling Schimmert

Kategorie: Wandern
Niederlande » Limburg » Zuid-Limburg, Heuvelland » Schimmert - Ulestraten

karakteristiek landschap

Mooie rondwandeling in het 5-sterren landschap van Zuid-Limburg. Hier en daar kan het drassig zijn tijdens regenachtig weer zoals ook wij ervaren hebben. Neem dus voor zulke plaatsen een wandelstok mee. U vertrekt in het dorpsdeel Klein Haasdal van Scimmert en wandelt naar Ulestraten alwaar u kunt pauzeren.

Startplaats: Nieuwstraat in Schimmert-Klein Haasdal.

Pauzegelegenheid bij: Brasserie Brocante
Dorpstraat 1
6235 AC Ulestraten
tel: 043 851 25 82
 info@brasseriebrocante.nl
http://www.brasseriebrocante.nl

Groot Haasdal en Klein Haasdal (samen Hazel genoemd) zijn twee gehuchten behorend bij Schimmert in de gemeente Nuth. Haasdal telde op 1 januari 2005 830 inwoners.

De naam Haasdal is waarschijnlijk afkomstig van het Germaanse "habukas dala" = "dal van de havik". 

Bezienswaardigheden

 

Kasteelhoeve Bockhof in Groot Haasdal

Groot Haasdal

§  Naast de restanten van de funderingsresten van een vroegmiddeleeuwse woontoren van het oorspronkelijk adellijk huis van de heren van Haesdal staat nu de uit 1677 daterende kasteelhoeve Bockhof (genoemd naar ridder de Bock van Haesdal).

§  Een kleine Joodse begraafplaats, met vier graven die bewaard zijn gebleven.

§  Ter hoogte van het kruispunt met de Trichterstraat, Kleverstraat en Nieuwstraat, een kapel gewijd aan Sint-Hubertus.

§  Ten oosten van Groot Haasdal lag bij het Ravensbosch de Romeinse villa Op den Billich.

§  Ter hoogte van de kruising Billich/Groot Haasdal/De Bockhofweg stond tot 31 maart 2015 een mammoetboom ( Sequoiadendron giganteum ). Deze werd op die dag echter door een zware voorjaarsstorm geveld. Later is er uit de overblijfselen van de stam, die nog intact was, een haas gezaagd, welke nu de ingang van Groot Haasdal symboliseert.

Klein Haasdal

§  De Mariakapel ter hoogte van de spliting Klein Haasdalerweg - Holswiejeweg

§  Op Klein Haasdal 3 een wegkapel uit 1893 gewijd aan Sint-Rochus

Schimmert (LimburgsSjömmert) is een van de hoogst gelegen (kerk)dorpen van Nederland. Het ligt op een plateau ( het centraal plateau, ofwel het plateau van Schimmert) aan de rand van het Heuvelland (Zuid-Limburg). Het wordt gekenmerkt door een rijk verenigingsleven.

Schimmert maakt deel uit van de gemeente Nuth, gelegen in de provincie Limburg. De belangrijkste weg is de Hoofdstraat, waaraan de kerk is gelegen. Schimmert heeft 3226 (2017) inwoners en maakt sinds 1982 deel uit van de gemeente Nuth, tezamen met de kerkdorpen NuthHulsbergWijnandsrade en Vaesrade. Betreft oppervlakte is Schimmert het grootste dorp van de gemeente.

Bij Schimmert worden drie gehuchten gerekend:

§  Oensel

§  Groot Haasdal

§  Klein Haasdal

 

De naam Schimmert zou volgens een oude legende afkomstig zijn van Karel de Grote, die tijdens een trektocht zou zijn verdwaald. Plots zag hij een licht schijnen (Schinnen) en een licht schimmeren (Schimmert). Als dank voor het weer terugvinden van zijn geplande route liet Karel de Grote op de plaatsen waar hij beide lichtschijnselen waarnam een kapel bouwen.

Schimmert is een driesdorp, dat voor het eerst werd vermeld in 847. Op het noordelijk deel van het dorp, Bies genaamd, kwamen zes wegen bij elkaar (Mareweg, Hoofdstraat, Op de Bies, Langstraat, Vauwerhofweg en Rozemarijnstraat) waaraan bebouwing had plaatsgevonden. In de 2e helft van de 20e eeuw kwam daar nog enige lintbebouwing bij.

De Montfortanen en de Dochters der Wijsheid (de vrouwelijke tak van de Monfortanen) kwamen in 1881 naar Schimmert en in 1884 werd een door hen geleid seminarie geopend dat tot 1973 functioneerde. De gebouwen werden in 2003 gesloopt. De paters Monfortanen wonen in een klooster achter de Kerk.

In Schimmert bevinden zich verschillende voorzieningen waaronder diverse winkels, een supermarkt, cafés, restaurants, speeltuin en een sportcomplex met voetbalvelden en tennisbanen. Sinds 2009 beschikt Schimmert over 'BredeSchool Schimortera' waarin de basisschool, bibliotheek, Jong Nederland, buitenschoolse opvang en peuterspeelzaal gevestigd zijn. Naast dit gebouw ligt ook de sporthal 'Meester Bouwens zaal'. Sinds 2017 beschikt Schimmert over een nieuw multifunctioneel gemeenschapshuis welke gelegen is aan het eveneens vernieuwde Oranjeplein.

Schimmert is gelegen op het Centraal Plateau op een hoogte van ongeveer 130 meter. Dit is een landbouwgebied doorsneden door een aantal oude wegen en paden. Ten zuiden van Schimmert, voornamelijk in de gemeente Valkenburg aan de Geul, ligt het Ravensbosch, een hellingbos en natuurgebied.

Ulestraten (LimburgsUlesjtraote) is een dorp in de gemeente Meerssen dat ligt in het zuiden van de Nederlandse provincie Limburg. Het dorp ligt aan de rand van het Geuldal en het Centraal Plateau. In het zuiden van het dorp ligt de Wijngaardsberg.

  Gemeente Ulestraten

Tot de gemeentelijke herindeling in 1982 was Ulestraten een zelfstandige gemeente met daarin de woonkernen: Ulestraten dorp, SchietecovenHumcovenWatervalVliekGenzonMoorveldGroot Berghem en Klein Berghem. De voormalige buurtschappen GenzonGroot BerghemKlein Berghem en Vliek zijn na 1980 tot de dorpskern van Ulestraten gaan behoren. In Ulestraten wonen ongeveer 2.815 mensen. In de voormalige gemeente lag ook Maastricht Aachen Airport tot aan de gemeentelijke herindeling in 1982.

De naam "Ulestraten" komt mogelijk van het Latijnse olla, dat 'pot' betekent. In Ulestraten zijn overblijfselen van een Romeinse pottenbakkerij aangetroffen. De naam wordt ook wel verklaard als een samenstelling van oele ‘laaggelegen, vochtig’ en het meervoud van straat. Water, moeras is in het oud-Duits üd, ül, ole. Ulestraten kan dan vertaald worden als ‘waterstraat, moerassige doorgangsweg’. De weg door Ulestraten werd later bekend als de Sint Catharinastraat.

Ulestraten ontstond in de middeleeuwen door ontginning vanuit Meerssen van het Centraal Plateau. Het dorp behoorde van 1626-1794 tot het Land van Valkenburg, waarin het een heerlijkheid vormde. Er bestond reeds een kapel, en in 1806 werd een kerk gebouwd. In 1833 werd Ulestraten verheven tot parochie. Oorspronkelijk bestaande uit lintbebouwing langs enkele straten, werden er in de 2e helft van de 20e eeuw woonwijken bijgebouwd in zuidelijke richting.

Ulestraten ligt aan de rand van het Centraal Plateau op een hoogte van ongeveer 115 meter. In het westen vindt men het vliegveld en bijbehorend Bedrijventerrein. De Sint-Catharinastraat, die de hoofdstraat van het dorp vormt, ligt relatief laag, en hierlangs loopt de Vliekerwateroplossing die er ook een bron bezit. In het zuiden ligt de Wijngaardsberg met wijngaarden en het hellingbos Vliekerbos. Hier liggen ook de bronnen van de Watervalderbeek.

De buurtschappen HumcovenSchietecovenWaterval en Genzon behoren bij Ulestraten.

 

Tour Galerie

Tour Karte und Höhenprofil

Kommentare abgeben

Möchtest du einen Kommentar abgeben?